SALG AF PLANTER OG FRØ

 

Geranium  |  Hemerocallis  |  Phlox  |  Hosta  |  Diverse stauder  |  Plante- og frøsalg  |  Kontakt  |  Home

Sådan sår du

1:

Såmetode for såkaldt kuldekimere. Modsat at man skulle tro, at frøene skal sås koldt, er det ikke tilfældet. Såbakkerne skal holdes varme og fugtige (ca. +18 til +20° C) i de første 2-4 uger.

Efter dette sættes frøene koldt (ca. -4° til +4° C) i 4-6 uger. Det er ikke så vigtigt, om temperaturen svinger en smule i køleperioden, blot er det vigtigt, at frøene holdes koldt i en længere periode for at nedbryde skallen omkring frøets kerne.

Hvis der er sne i køleperioden, er det en fordel at dække frøbakken med sne. Dels holder sneen såjorden fugtig, og dels hjælper den smeltende sne også med at nedbryde frøskallen.

Efter kuldeperioden skal frøsåningen kun langsomt vænnes til varmere temperaturer, og den bedste temperatur er mellem +5° og +12° C, gerne i koldhus eller på friland i foråret.


2:

De fleste arter i Ranunculus-familien skal have lave temperaturer i den kolde periode, ca. -5° C. Ellers er såmetoden som i nr. 1 (herover).


3:

Disse frø skal for det meste sås straks efter høst, selv om mange af dem først spirer til foråret efter vinterperioden.


4:

Bitte små frø, som inden såning helst skal mixes med fint sand eller talkum så de kan sås jævnt. Skal ikke dækkes, blot forsigtigt presses ned i jordoverfladen. Vand enten fra neden eller vand med en håndforstøver, så frøene ikke vaskes væk.


5:

Såmetode nr. 1 er ikke altid tilstrækkelig. Nogle frø skal have længere tid for at spire. Eftersom nogle frø først spirer det følgende år, skal man ikke kassere frøsåningen for tidligt.


6:

Disse frø spirer ekstremt sent, somme tider varer det et år eller to længere før spiringen starter. For at undgå at frøene tørrer ud, sås de i flere lag fugtigt sand og placeres et sted i skygge, hvor frøene bliver udsat for al slags vejr, særligt om vinteren. Husk at beskytte dække frøene med net, så de er beskyttet mod fugle og mus. Tjek frøene om foråret med jævne mellemrum.


7:

Dæk frøene med samme tykkelse såjord som frøenes tykkelse. Hold dagtemperatur på ca. +20° C og hold såjorden konstant fugtig. Efter spiring skal frøplanterne stå lyst og i moderat varme.


8:

Spirer meget uregelmæssigt over en lang periode. Spirer gerne ved lave temperaturer (mindre end +5° C). Såjord skal holdes konstant fugtig (ikke våd) og såbakken må ikke stå i direkte sollys.


9:

Spirer ret hurtigt ved 18-20° C alt efter art og oprindelse. Hvis frøene ikke spirer efter 3-4 uger, sæt frøbakkerne et køligt sted (2-5° C) i 2-4 uger - og dernæst igen i ca. 18-20° C.


10:

Store frø med hård skal: Hvis man ødelægger den hårde skal, enten ved slibning eller knusning af skallen, hjælper det til en hurtigere spiring.


11:

Opuntias (hårdføre kaktus) spirer mere effektivt andet år efter høst. Friske frø ligger som regel på jorden et år inden spiring.


12:

Disse frø behøver ingen kulde-periode, men der går som regel flere måneder inden de spirer.


13:

Lad disse frø ligge i blød i lunkent vand i 2-3 dage. Skær derefter en tynd flage af frøets skal tæt ved spiringsstedet. Placer frøet med det afskårne sted opad i fugtigt såmedie. Dæk beholderen med glas. Temperaturen skal være ca. 22° C.


14:

Giv disse frø en varm periode på 25–30° C og fugtig såjord i 4–5 uger. Dette vil nedbryde hormonerne der hæmmer spiring. Derefter skal frøene have en kølig periode, ca. 2-5° C i ca. 80 dage. Derefter øges lys og varme gradvist.

  1. 9.

15:

Spirer ret hurtigt. Hold såjorden konstant fugtig (ikke våd) ved temperaturer omkring +20° C.

Frøene sås tyndt og dækkes ikke eller kun meget lidt.

Tryk i stedet de små frø let ned i såjorden. Efter spiring sættes såbakken lidt køligere.


16:

Se punkt 15, med den forskel at spiringen er mere langsom og  uregelmæssig. Ellers ingen problemer.


17:

Frø af vandplanter skal sås i vandtætte plast-bakker eller lign. med en næringsrig mudret såjord. Fyld vand op til ca. 1 cm over såjorden. Opbevar såbakken ved temperaturer på ca. 22° C.


18:

Se punkt 17. Lad såbakken stå i 2-4 uger ved ca. 22° C. Hold derefter frøene ved 0° C i yderligere 4-6 uger. Det betyder ikke nogen, hvis vandet skulle fryse. Efter denne behandling skal temperaturen gradvist hæves.


19:

For at stoppe spirehæmmeren sås frøene i en varm såjord (ca. 22° C) med konstant fugtighed i mindst 6 uger. Derefter skal frøene sættes koldt (-4 til +4° C i yderligere 6-8 uger. Derefter starter spiringen, som oftest ved +4° C. Temperaturen øges gradvist op til 10° C indtil alle frø er spiret.

Hvis den varme og kolde periode ikke er lang nok, spirer frøene først det følgende år. Så skal de have gentaget en varm og en kold periode. Kendte eksempler: Helleborus og Cimicifuga.


20:

For at opnå den bedste spiring, skal frøene have temperaturer på 22° C eller mere. Moderat, men konstant fugtighed er vigtig.